De wereld verandert, de arbeidsmarkt ook. Hoe ziet die er in 2038 uit? Over één ding zijn futurologen het eens: het werk zal flexibeler worden en werknemers zelfstandiger. Wanneer je werkt en waar je werkt maakt niet uit, als je maar werkt. Zes trends voor de arbeidsmarkt.

Eindelijk: telewerken
Hoewel nog niet echt populair gaat het er toch van komen: telewerken. Door het groeiende aantal files en het stijgende milieubewustzijn, maar vooral ook door de krapte op de arbeidsmarkt. Werknemers kunnen straks 24 uur per dag werken wanneer en waar ze willen: het kantoor, waar niemand een vaste plek heeft, wordt een ontmoetingsplaats voor teams die tevoren vaststellen hoeveel ze elkaar minimaal willen zien. Het werk wordt verricht in de bibliotheek, op een van de loungeplekken of in een concentratieruimte.

Zoals het klokje op kantoor tikt
Werknemers gaan dus veel vanuit huis werken of vanuit een verzamelgebouw dichtbij hun huis, waar ze een werkplek reserveren als ze geen zin hebben in reizen of in hun huisgenoten. Bedrijven doen daarom hun best om hun werknemers ook af en toe weer achter een bureau bij de baas te krijgen. Het kantoor moet dus een aantrekkelijker werkplek worden. Het gaat er steeds meer op thuis lijken dankzij loungeplekken, gaming-rooms, pingpongtafels, huiskamers, gratis maaltijden en schone T-shirts -­ Google in Amerika deelt ze al uit.

Allemaal eigen baas
Doordat een groeiend aantal mensen vanuit huis werkt, zullen steeds meer van hen eigen baas willen worden. Daarbij heeft generatie Y geen moeite met jobhoppen en krijg je steeds meer werknemers die als een soort zzp’ers opdrachten vervullen voor verschillende werkgevers.

Vrouwen krijgen wat ze willen
Doordat de schaarste op de arbeidsmarkt zal toenemen de komende jaren, zullen werkgevers eerder aan de wensen van werknemers tegemoetkomen. Vooral vrouwen zeggen best meer te willen werken als arbeidsvoorwaarden beter aansluiten op hun persoonlijke situatie.

Grijs werkt
Om in de toekomst de pensioenkosten op te brengen, zullen ouderen langer moeten doorwerken. In Nederland is voorgesteld om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 65 naar 67.

Witte man raakt achterop
Vrouwen zijn inmiddels hoger opgeleid dan mannen en behalen betere studieresultaten. Is het een voorbode van de opmars van topvrouwen op de arbeidsmarkt? Daarbij, hoogopgeleide allochtonen zullen veel makkelijker dan nu een baan op niveau vinden, al is het maar omdat hoogopgeleiden tegen die tijd schaars zullen zijn. Laagopgeleide mannen zullen het moeilijk krijgen doordat de laaggeschoolde banen die in Nederland blijven, vooral door vrouwen worden vervuld.


Bron: Intermediair

<<terug